Articole și studii

Despre digitalizarea gestionării deșeurilor

02 decembrie 2021

Mai întâi a fost perioada de generare de deșeuri fără o conștientizare a existenței acestui concept. După aceasta, a existat o perioadă de treptată contabilizare a prezenței deșeurilor în societate. Contabilizarea, diversitatea prolifică de noi materii prime, dezvoltarea traiului de viață, au împins colectivitățile către nevoia de reutilizare, formând-se, astfel, un ciclului de viață definit pentru fiecare deșeu produs. Angrenarea de tot mai multe rotițe în managementul deșeurilor presupune, astăzi, necesitatea transferului gestiunii în plan digital, pentru fiabilitate, trasabilitate volum de muncă și rentabilitate.

Practicienii, inginerii, programatorii din domeniu au dezvoltat, de-a lungul timpului, tehnologii digitale - cum ar fi containerele inteligente pentru deșeuri sau inteligența artificială pentru recunoașterea materialelor și automatizarea robotică – care au devenit ușor ușor factori cheie pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor. În timp ce aceste progrese tehnologice promit un viitor din ce în ce mai structurat în direcția AI pentru colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor, se știe puțin despre amploarea actuală a digitalizării managementului deșeurilor. Studiile disponibile acum se concentrează pe intențiile de digitalizare ale firmelor, neglijând în mare măsură nivelul concret de adoptare reală a tehnologiilor digitale și nu diferențiază nivelul de digitalizare pe diferite etape ale lanțului valoric de gestionare a deșeurilor.

Atunci când s-a demarat proiectul evidentadeseuri.ro, echipa a început prin explorarea diferitelor obiective posibilie ale firmelor activând în domeniul mediului, prospectând abordări și măsuri de transformare în ceea ce privește digitalizarea. Funcționau în parallel două tendințe: prima, în continuă creștere, era de a percepe clar importanța digitalizării în sectorul de gestionare a deșeurilor, pe când cealaltă avea o viteză situată considerabil în urma intențiilor raportate de adoptare efectivă a tehnologiilor digitale avansate de gestionare. Raționamentul pentru acest decalaj aflându-se în definirea gestionării deșeurilor drept un sector, în mod traditional, fizic și mecanic concentrat pe colectarea, sortarea și reciclarea sau incinerarea deșeurilor. Cu toate acestea, este din ce în ce mai vizat de furnizorii de soluții digitale.

Astăzi, cu ajutor platformei online de evidență a deșeurilor, se pot diferenția nivelurile de digitalizare alături de diferite etape ale lanțului valoric de gestionare a deșeurilor, cum ar fi între managementul clienților și vânzări, expediere și logistica deșeurilor, cântărirea și sortarea deșeurilor, comercializarea materialelor reciclabile, eliminarea deșeurilor sau gestionarea rapoartelor interne sau a celor către autorități.

Care ar fi beneficiile directe și immediate în urma implementării într-o companie a unui sistem online de gestionare a deșeurilor, precum cel de evidentedeseuri.ro:

  1. câștiguri de eficiență și calitate, spre exemplu: tranzacții de plată mai rapide
  2. optimizarea costurilor
  3. creșterea calității procesului
  4. creșterea competitivității
  5. creșterea transparenței proceselor
  6. atingerea obiectivele de mediu cerute în desfășurarea acestei activități
Nu este de neglijat nici experiența clienților firmelor care au implementat un sistem de management integrat online și posibilitățile de extinderea. Toate au o importanță strategică în dezvoltarea oricărei companii din domeniul mediului, dezvoltare urmărită prin digitalizare.

Articole și studii Evidență Deșeuri

Cere soluția potrivită pentru raportare deșeuri

location icon
Str. Gavriil Musicescu 8, Iaşi, România
location icon
Str. Tipografilor 11 - 15 S-Park Offices Clădirea B4 Etaj 2, Sector 1, Bucureşti, România

Tot ce trebuie să știi despre Evidență Deșeuri - într-o singură broșură

Descarcă PDF

descarca brosura Evidenta Deseuri