Articole și studii

Digital și analogic în managementul deșeurilor

24 noiembrie 2021

Ne regăsim, la final de 2021, adunând concluziile celor aproximativ 2 ani de pandemie, și constatăm o creștere indubitabilă a nevoii de digitalizare generalizată.

Digitalizarea a devenit un topic important pe agenda multor piețe, industrii, companii, iar în managementul deșeurilor recunoașterea valorii aplicațiilor de profil este în creștere. Și totuși, multe firme se angajează doar cu jumătate de inimă în digitalizare. Aceasta nu poate duce decât la implementări neexclusive ale tehnologiilor digitale, cu mari remanențe ale proceselor manuale, care pot încetini toată activitatea și pot crea o opoziție firească. Pentru evitarea aceastor situații, companiile și personalul din cadrul acestora trebuie să înțeleagă mai bine că folosirea unei platforme precum cea de www.evidentadeseuri.ro vizează în mod predominant optimizarea proceselor de afaceri existente și pe cele intra-organizaționale, pentru eficiență și pentru o valoare sporită adusă balanței costuri – cheltuieli.


Înainte de 2000

Exista impresia încetățenită că ceea ce funcționa deja, și funcționa bine, nu era nevoie să fie îmbunatățit. Fie baza de clienți instalată inhiba utilizarea exclusivă a tehnologiilor digitale prin dependențele existente de căile analogice, fie clienții solicitau adesea procese analogice, cum ar fi o dovadă a furnizării de servicii prin pix și hârtie, deși puteau fi furnizate și cu geocoduri și ștampile online. Pentru a ne înțelege partenerii, ne-am uitat atunci și pe alte piețe, spre exemplu, cea din Germania, de unde am aflat mici detalii ale încăpățânării de trecere către exclusivitate digitală, și anume că cele trei tipuri de vehicule și containere pentru colectare nu se schimbaseră în ultimii 50 de ani. În plus, de la adoptarea primului act privind reciclarea și managementul deșeurilor în 1996, cadrul de reglementare fundamental al sectorului german de gestionare a deșeurilor nu s-a schimbat, protejând efectiv firmele publice de gestionare a deșeurilor de concurenții privați. Această istorie, logic, a creat o cultură a inerției și a reticenței față de schimbare, împiedicând digitalizarea potențial perturbatoare, ca un val, în mai multe state. Lucrurile însă s-au rotit, între timp, pe busola tehnologică.


Începând cu 2019

Observăm un interes ascendent către folosirea tehnologiilor moderne, înțelegându-se mai bine scopul acestora de a ușura accesul la toate informațiile, în timp real, și de a susține procesele companiei preluând digital povara afacerii lor operative și costurile mari manuale, care le împiedică să urmărească obiective mai ambițioase de dezvoltare. Noi susținem, mai ales prin relatările ulterioare folosirii platformei de către clienții noștri, că adoptare exclusivă a tehnologiilor digitale elimină apariția unor lumi paralele, care impun o povară inutilă firmelor din domeniul deșeurilor. Digitalizarea reprezintă direcția viitorului, iar www.evidentadeseuri.ro este aplicația completă, de care orice firma poate dispune pentru a integra serviciile sale cu cele ale clienților, pentru a obține rapoarte complete și la timp, pentru a evita termene depășite în transmiterea raportărilor oficiale, pentru a urmări în detaliu - în interiorul companiei - derularea afacerii și potențialul acesteia de creștere.

Digital / analog nu va mai arata, în curand, ca o opoziție între nou și vechi, ci se vor manifesta în gândirea tuturor ca o curbă de evoluție firească, de trecere naturală a mediului de afaceri, a industriei de specific de la o vârstă a îndemânării analogice către una a inteligenței și maturității tehnologice IT.

Articole și studii Evidență Deșeuri

Cere soluția potrivită pentru raportare deșeuri

location icon
Str. Gavriil Musicescu 8, Iaşi, România
location icon
Str. Tipografilor 11 - 15 S-Park Offices Clădirea B4 Etaj 2, Sector 1, Bucureşti, România

Tot ce trebuie să știi despre Evidență Deșeuri - într-o singură broșură

Descarcă PDF

descarca brosura Evidenta Deseuri