Articole și studii

Gestionarea deșeurilor și perspectiva unei economii circulare în Europa

27 septembrie 2021

„Simplitatea poate fi mai grea decât complexitatea”, ne spunea Steve Jobs în unul din discursurile sale. Tot el ne lămurește ca trebuie să lucrăm din greu pentru a ne elibera gândirea de hățișuri, pentru a o face curată și simplă. Înțelegând și învățând să aplicăm acest principiu universal când am aplicat tehnologiile IT peste o problemă de mediu, am reușit să decodificăm gestionarea complexă a deșeurilor în parametrii simpli, totul plasat pe o singură platformă digitalizată, de evidență a deșeurilor. Începutul a venit de la viziunea unei economii circulare în Europa, spre care se tinde în toate țările membre pană în anii 2025.

Ce este o economie circulară? Economia circulară implică extinderea ciclului de viața a oricărui produs, care să determine și o diminuare considerabilă a deșeurilor. Folosite, iar și iar, produsele capătă o valoare suplimentară: contrabalansarea timpilor între oameni și natură. Adică, trebuie să înțelegem ca există un dezechilibru profund între timpul de generare/regenerare din natură și timpii rapizi de generare de deșeuri, de care sunt capabili oamenii. De aceea, reutilizarea deșeurilor, sub aceeași formă sau alta, intervine pentru a pondera aceste procese. Prin urmare, suntem în fața a două noțiuni îngemănate:

  1. gestionarea deșeurilor – necesară pentru a crea un ciclu repetitiv de folosire, pentru același material, încât să nu mai poluăm sau să copleșim fondul natural și să îi încetinim șansele de refacere, care a dus la crea unei întregi
  2. perspective circulare în economia mondială.

Conform datelor statistice emise de către forurile acreditate din cadrul Parlamentului European, Romania intră pe Infograficele europene cu o situație bună la nivelul colectării, per total. Se observă, însă, că gestionarea nu reprezintă un capitol puternic. De asemenea, nici repunerea în circuit a materialelor aduse spre reciclare. Romania stă bine, așadar, la sectorul gropi de gunoi. Dar perspectiva trebuie să ne ducă mai departe de îngroparea țării în mii de gropi colectoare sau incineratoare toxice, și degajarea țării prin repunerea in economie a produselor deja folosite. Pentru detalii, puteți urmări articolul online, accesând pagina Europa.eu.

Evidența deșeurilor presupune un management punctual, personalizat și cu o mare acuratețe în privința trasabilității acestora. Evidentadeseuri.ro oferă generatorilor, colectorilor și consultanților din domeniul mediului, o unealtă completă și la zi cu legislațiile naționale și internaționale, pentru a-si integra gestiunea deșeurilor conceptului de economie circulară sustenabilă, conform dezideratelor europene pentru anii 2025.

Articole și studii Evidență Deșeuri

Cere soluția potrivită pentru raportare deșeuri

location icon
Str. Gavriil Musicescu 8, Iaşi, România
location icon
Str. Tipografilor 11 - 15 S-Park Offices Clădirea B4 Etaj 2, Sector 1, Bucureşti, România

Tot ce trebuie să știi despre Evidență Deșeuri - într-o singură broșură

Descarcă PDF

descarca brosura Evidenta Deseuri