Articole și studii

Care este situația actuală a deșeurilor de ambalaje în România

15 august 2020

Deșeurile pot fi o resursă valoroasă pentru țara noastră, dacă știm cum să folosim ceea ce, la prima vedere, poate părea complet inutil. Este extrem de important să fim la zi cu legislația în acest sens, pentru a vedea cum putem contribui fiecare la un mai bun management al deșeurilor. Mai jos, veți regăsi o scurtă trecere în revistă a ultimelor modificări legislative pe care este bine să le știți.

Situația deșeurilor de ambalaje în România

În 2018, autoritățile și-au dorit alinierea României la legislația europeană, prin numeroasele modificări aduse cu OUG nr.74/2018. Prin această ordonanță, s-a urmărit stabilirea concretă a părților implicate în procesul de gestiune a deșeurilor, dar și setarea unor principii economice, prin care aceste părți vor fi motivate să își asume resposanbilitatea pentru câte deșeuri generează sau în ce mod le depozitează.

În ultima legislație se menționează aspecte precum „plătește pentre cât arunci”, „răspunderea extinsă a producătorului”, „taxa la depozitare” sau „contribuția pentru economia circulară”. În rândurile de mai jos, vom explica modul în care se traduc aceste concepte pentru părțile implicate.

  • Ce înseamnă ideea de „răspundere extinsă a producătorului”? Prin acest concept se definesc obligațiile autorităților publice, dar și responsabilitățile părților implicate, cât și obiectivele de gestionare a deșeurilor. Aici se precizează condițiile ce trebuie îndeplinite, precum: desfășurarea activității cel puțin la nivelul unui județ, specificarea mai clară a gamei de produse și materiale, deținerea resurselor financiare și operaționale suficiente și precizarea autorităților locale.
  • S-au introdus noi definiții: „deșeuri de ambalaje din comerț și industrie”, „a face disponibil pe piața națională”, „sistem garanție-returnare”.
  • S-au majorat obiectivele, atât cele globale, cât și pentru fiecare tip de material în parte, în ceea ce privește valorificarea deșeurilor de ambalaje.
  • S-au modificat modalitățile prin care se ating aceste obiective: individual sau prin intermediul unor organizații de implementare a răspunderii extinse a producătorilor. Atentie! Sistemul individual presupune gestionare deșeurilor din producție proprie, cât și a terților.
  • Este obligatorie înregistrarea operatorilor economici care gestionează deșeurile de ambalaje la Administrația Fondului pentru Mediu, cât și stabilirea unor obligații pentru aceștia, precum: expunerea posibilității, la achiziție, de ambalaj reutilizabil sau de unică folosință sau asigurarea punctelor de preluare și rambursare.
  • Setarea unor sancțiuni clare în cazul în care nu sunt îndeplinite obligațiile și atribuțiile menționate în legislație.
  • În ultima legislație sunt aduse în discuție ambalajele reutilizabile. Acestea pot circula numai pe baza unui sistem de schimb sau prin achitarea de către beneficiari a unei garanții de ordin financiar, în schimbul ambalajelor primite. Costul unui astfel de ambalaj este 0,5RON. De asemenea, procentul de returnare al ambalajelor reutilizabile a crescut la 90%. În aceeași măsură, se introduce obligativitatea de a marca ambalajul, pe lângă eticheta, cu „ambalaj reutilizabil”.
  • Începând cu acest an, un alt procent de luat în calcul este cel al ambalajelor reutilizabile din totalul ambalajelor utilizate și anume 5%, procent care trebuie să crească cu încă 5% în fiecare an până în 2025.
  • Ce înseamnă „contribuția pentru economie circulară”? Este conceptul care înlocuiește taxa de depozitare și presupune o contribuție de 80RON/tonă. Prin această decizie se urmărește implementarea unui nou principiu – acela al economiei circulare. Nimic nu se pierde, totul se consumă.

Cum putem progresa în gestionarea mai eficientă a deșeurilor de ambalaje

  1. Realizarea unor planuri regionale foarte clare pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje.
  2. Implementarea unor modalități cât mai simple pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în vederea unui proces mult mai simplu de sortare pentru autorități.
  3. Oferirea unor servicii de asistență pentru municipalități, dar și pentru publicul larg, pentru a crește gradul de conștientizare, dar și de implicare activă.
  4. Creșterea taxelor și amenzilor pentru prevenirea generării de deșeuri sau pentru implementarea incorectă a sistemelor de evidență a deșeurilor.
  5. Eficientizarea și digitalizarea sistemelor de management pentru deșeuri și îmbunătățirea calității datelor și a obiectivelor de reciclare.

Este extrem de important, în acest punct, ca fiecare entitate să își analizeze și ajusteze cu atenție procedurile interne pentru a fi conforme cu ultimele modificări. De asemenea, este foarte important procesul de verificare constantă în ce privește obligațiile și interdicțiile în acest sens, inclusiv verificarea furnizorilor.

Articole și studii Evidență Deșeuri

Cere soluția potrivită pentru raportare deșeuri

location icon
Str. Gavriil Musicescu 8, Iaşi, România
location icon
Str. Tipografilor 11 - 15 S-Park Offices Clădirea B4 Etaj 2, Sector 1, Bucureşti, România

Tot ce trebuie să știi despre Evidență Deșeuri - într-o singură broșură

Descarcă PDF

descarca brosura Evidenta Deseuri