Articole și studii

Câteva idei pentru o reciclare eficientă

7 august 2020

Toată lumea se confruntă cu aceleași probleme legate de gunoiul menajer. Trebuie repartizat, ales, aruncat în moduri diferite. Dar unde merge punga de cafea din material lucios incert? Punga moale și fină de la ciocolata scumpă? Discul de vată îmbibat în acetonă? Ambalajele diverselor electronice mici sau medii, eventual cu ceva carton în ele și alte părți neidentificate?

Răspunsurile nu sunt tocmai simple întotdeauna. Ambalajele de electronice ar trebui returnate de multe ori la producător sau magazinul de unde ați cumpărat produsul. Bateriile, electronicele, vopselele și alte produse chimice și agenți de curățare trebuie duse în locuri special amenajate pentru colectarea acestor tipuri de produse. Dar pe lângă aceste soluții mai complicate, mai există și câteva acțiuni simple, care vă pot ajuta să scăpați de multe dureri de cap. Și pe voi, și pe planetă.

De exemplu, limitați producția proprie de deșeuri. Tradiționala sacoșă de pânză este un obicei curat românesc și nici nu creează deșeuri din plastic, așa cum o fac pungile de plastic. Ca alternativă pentru cei nu chiar așa de tradiționaliști, mai există și diverse pungi simpatice din diferite stofe sau materiale reciclate. Pot fi spălate și reutilizate la infinit. Asigurați-vă un stoc suficient, așa încât sa le aveți în mașină, în geantă, în rucsac, pe bicicletă. Nici nu trebuie să vă limitați la alimente și hârtie igienică. Le puteți folosi, evident, și pentru haine, pantofi, articole de sport, unelte etc.

Cumpărați alimente vrac în borcane și recipiente personale, aduse de acasă. Așa sunt gata repartizate când ajungeți cu ele în bucătărie și nici nu trebuie să amenajați un loc de cazare pentru maldărul de pungi pe care îl acumulați în fiecare săptămână.
Alegeți să primiți toate comunicările și să plătiți toate facturile electronic. Puteți citi ziare online, cataloage de cumpărături online, puteți vizualiza oricând istoricul plăților de utilități. În plus, nu trebuie să cedați o cameră din casă ziarelor, broșurilor, facturilor și altor nesfârșite ambalaje din hârtie.

Odată ce produsele se învechesc, gândiți-vă cum vreți să le aruncați. Fie haine, electronice, cărți, mobilă sau orice alt produs util, dacă mai poate fi folosit și este încă în bună stare de funcționare, chiar trebuie aruncat? Toate acestea pot fi ușor donate. Școli, cămine, asociații, centre de donații, cu toții se bucură de regulă de materiale didactice, haine sau electronice.

Iată câțiva pași simpli, ușor de exersat până când devin rutină, care vă vor ajuta curând să economisiți: timp, bani, spațiu și materiale.

Articole și studii Evidență Deșeuri

Cere soluția potrivită pentru raportare deșeuri

location icon
Str. Gavriil Musicescu 8, Iaşi, România
location icon
Str. Tipografilor 11 - 15 S-Park Offices Clădirea B4 Etaj 2, Sector 1, Bucureşti, România

Tot ce trebuie să știi despre Evidență Deșeuri - într-o singură broșură

Descarcă PDF

descarca brosura Evidenta Deseuri