Articole și studii

Deșeurile în Suedia și situația deșeurilor în România - o analiză

30 iulie 2020

La momentul de față, această țară nordică reciclează aproximativ 99% din deșeuri. Romania este încă departe – aflându-se la 14%, mai exact – mai ales datorita separării, adesea ineficiente, dar și a implementării neuniforme a legislației în funcție de județ, de cele mai multe ori, chiar in funcție de oraș. Mai puțin de 1% din deșeurile din Suedia ajung în depozitele de deșeuri. Din cele 4,4 milioane de tone de deșeuri produse de suedezi în fiecare an, 2,2 milioane sunt transformate în energie prin așa-numitul proces WTE (waste-to-energy).

WTE (waste-to-energy), un proces eficient

Înainte de începerea acestui proces, toți utilizatorii – gospodării individuale ca și firme de toate felurile – filtrează și separă deșeurile în deșeuri periculoase și materiale reciclabile, care sunt apoi trimise la diferite sisteme de gestionare a deșeurilor, cum ar fi incineratoarele, și o cantitate mică la diversele gropi de gunoi ecologice. În România, Legea 31/2019 a încercat să accelereze colectarea și reciclarea, creând un cadru legislativ unificat. Din păcate, alături de Ordinul de Ministru 1362/2019, aceasta nu a reușit decât să accelereze haosul metodologic.

Cuptoarele din instalațiile WTE sunt încărcate cu gunoi, care este apoi ars pentru a genera abur, care este utilizat în continuare la rotirea turbinelor pentru a produce energie electrică.

Deșeurile reciclate sunt utilizate în esență ca resursă, transformate în încălzire urbană, electricitate, biogaz și biofertilizant.

„Atunci când deșeurile stau în gropi de gunoi, eliberând gaz metan și alte gaze cu efect de seră, este evident că nu ajută în niciun fel mediul înconjurător”, declara mai demult directorul de comunicații suedez pentru gestionarea deșeurilor, Anna Gripwell.

Suedia - legislație și implicații sociale

De asemenea, legislația suedeză îi face responsabili pe producătorii de deșeuri pentru gestionarea tuturor costurilor aferente colectării și reciclării sau eliminării deșeurilor respective. În 1975, doar 38% din deșeurile menajere erau reciclate în Suedia. În prezent, Suedia are în față un viitor cu zero deșeuri. Ceea ce a început în anii 70 cu reguli stricte de eliminare a deșeurilor a dus acum la o societate în care a fost înrădăcinată o „ierarhie a deșeurilor”.

Sistemul WTE nu este perfect - poate fi costisitor și se știe că eliberează poluanți în mediul înconjurător. Însă este în continuă evoluție, susținută de noi invenții tehnologice care fac posibilă reducerea impactului asupra mediului.

Sistemul de gestionare a deșeurilor din Suedia a transformat țara scandinavă într-un lider global, ce recuperează mai multă energie din fiecare tonă de deșeuri decât oricare altă țară, potrivit suedezilor de la Cleantech.

De fapt, scandinavii au devenit atât de pricepuți la gestionarea deșeurilor, încât importă aproape 800.000 de tone de deșeuri din țări precum Marea Britanie, Norvegia, Italia și Irlanda pentru a-și alimenta cele 32 de instalații WTE.

Neirosindu-și deșeurile și reciclând 99% din acestea, Suedia este pe cale să obțină zero deșeuri și energie durabilă în viitorul foarte apropiat.

Articole și studii Evidență Deșeuri

Cere soluția potrivită pentru raportare deșeuri

location icon
Str. Gavriil Musicescu 8, Iaşi, România
location icon
Str. Tipografilor 11 - 15 S-Park Offices Clădirea B4 Etaj 2, Sector 1, Bucureşti, România

Tot ce trebuie să știi despre Evidență Deșeuri - într-o singură broșură

Descarcă PDF

descarca brosura Evidenta Deseuri