Articole și studii

Ierarhia folosirii deșeurilor

20 decembrie 2021

Nu știi etapele necesare în gestionarea deșeurilor?
Iată o ierarhia a folosirii deșeurilor în 5 pași:

  • Reduce
  • Refolosește
  • Reciclează
  • Recuperează
  • Depozitează (în perspectiva reintroducerii, a ceea ce a fost deșeu, în circuitul economiei)

Politica de tratare a deșeurilor se bazează pe managementul durabil al materialelor (SMM) - o abordare sistemică a utilizării și reutilizarii productive a materialelor pe parcursul ciclului lor de viață. Această metodă se bazează pe ierarhia folosirii deșeurilor, alcătuită din cinci etape:

  1. reducerea deșeurilor la sursă
  2. reutilizarea materialelor
  3. reciclarea
  4. recuperarea energiei
  5. depozitarea deșeurilor
Obiectivul principal, pentru toata lumea, ar fi transformarea deșeurilor dintr-o durere de cap majoră, pentru lumea modernă prezentă și pasată celei viitoare, într-o resursă care poate genera beneficii pentru fiecare domeniu al societății.
  1. Reducerea se face cel mai efficient atunci când se face direct la sursă. Ori se reduce volumul de deșeuri produse de o anumită companies au un anumit sector economic, ori se reduce componența sintetică, non bio disponibilă, din compoziția produselor scoase pe piață. Bineînțeles, nu este un process simplu și fără bătai de cap. Există provocări care țin de diverse aspect, precum:
    • Costul. Reducerea la scară largă implică cercetare, colectare de date, sisteme de management al deșeurilor, recreerea designului produsului/produselor, integrarea legislativă a acestor noi produse. Ridicarea lor în conștiința publică, prin publicitate. La unele este posibil să se modifice și mediul de transport. Toate se vor reflecta în costul final.
    • Gestionarea multor actori. La întreg ciclul de regândire și punere în circulație a noului produs, participă mai mulți actori ai societății, pe care trebuie să îi aliniezi la același deziderat, la aceleași măsuri si acțiuni. Guvern, producători, instituții publice și private, afaceri adiacente generate de noul produs, consumatori, transportatori, programatori.
    • Previziuni și prejudecăți. Este dificil să măsori și să prestabilești cantități, atunci când se lucrează cu ceva ce nu există încă. Nu știi reacțiile generate de acesta, impactul real. In plus, este greu să schimbi atitudini sau obiceiuri ce țin de consum.
  2. Reutilizează. Un produs are mai mult de o utilizare, are mai mult de o viață, are mai mult de circulat și are mai multe intrari sau reintrări pe piață. Astfel, aceasta etapă afectează și primul pas, cel al reducerii, pentru că un produs al cărui ciclu de viață este extins sau al cărui scop atinge și alte domenii, altele decât cel pentru a fost conceput, devin efficient ca și cost.
  3. Reciclează. Auzim despre acest pas cel mai des. Aceasta si pentru că este cel mai ușor de vizualizat. Când ai deja o cantitate specifică pe care vrei să o reciclezi, planificare se sprijină pe concretul existenței acelei cantități și nu pe estimarea posibilităților și probabilităților scoaterii unui nou deșeu cu o viață mai viabilă. Beneficiile asupra mediului sunt clare, previne acea depozitarea fără reutilizare ulterioară, duce la dezvoltarea omogenă de rețele pentru sortarea deșeurilor, responsabilizează atât producătorul cât și utilizatorul.
  4. Recuperează. Se poate spune că reprezintă etapa de conversie. În parcurgerea tuturor pașilor, se consumă energie, dar se și produce. Spre exemplu, deșeurile sunt arse în instalații mari la temperaturi foarte ridicate. Energia care este creată este folosită pentru procesul de ardere în masă, precum și pentru electricitate sau căldură. Circularitate. Combustibil derivat din deșeuri, este numit: adică, deșeurile de înaltă calitate, cu conținut ridicat de calorii, pre- sortate, sunt incinerate și utilizate pentru a produce combustibil în instalațiile industriale. In mod ideal, aici se termină ierarhia folosirii deșeurilor. Însă ...
  5. Depozitarea nu va dispărea ușor, implicit și datorită pașilor de mai sus. Din cauza costurilor (atât sociale, de mediu financiare, cât și de mediu), depozitarea deșeurilor ar fi metoda cel mai puțin preferată de debarasare a deșeurilor. Îngroparea lor în pământ nu are cum să aibă efecte positive, nici pe termen scurt, și nici pe termen lung. Cu toate acestea, rămâne principala metodă de eliminare a deșeurilor pentru multe firme, zone geografice, țări. Întregul obiectiv al unei gestionări eficiente a deșeurilor este exact acest ultim pas: reducerea cantității de deșeuri trimise în depozitele de la gropile de gunoi, care să rezolve și implicațiile ecologice/economice/sociale ale depozitării deșeurilor.

Articole și studii Evidență Deșeuri

Cere soluția potrivită pentru raportare deșeuri

location icon
Str. Gavriil Musicescu 8, Iaşi, România
location icon
Str. Tipografilor 11 - 15 S-Park Offices Clădirea B4 Etaj 2, Sector 1, Bucureşti, România

Tot ce trebuie să știi despre Evidență Deșeuri - într-o singură broșură

Descarcă PDF

descarca brosura Evidenta Deseuri